Om Camar

Et aktivt investeringsselskap

Camar er et familie-eid investeringsselskap, etablert i 1994 i Stavanger. Selskapet er bransjeuavhengig i investeringene med et finansielt fokus. Camars ressurser er primært dedikert til langsiktige investeringer hvor Camar ønsker å ha en aktiv eierrolle og påvirkningskraft mot selskapenes ledelse.

Her finner du oss

Adresse:
Domkirkeplassen 3
N-4006 Stavanger
Norge

58.970158, 5.734121

Dette er Camar

John Arild Ertvaag

Styreleder

Sindre Ertvaag

Daglig leder

Hege Kristine Becker

Administrasjonssekretær

Zalto

HMS ansvarlig

Joachim I. Modahl

Partner Camar AS

Henrik E. Ahlqvist

Analytiker

Espen Selvikvåg Berge

Partner Camar AS

Øyvind Mikalsen

Daglig leder Camar Eiendom

Christine Sagen Helgø

Utviklingsdirektør

Historien

Den unge rebellen

Makten og pengene i Stavanger på begynnelsen av 1980-tallet var preget av et ganske statisk og konservativt industrielt eierskap. Inn på denne arenaen kom en ung mann med nye og dristigere tanker, John Arild Ertvaag, den gang økonomisjef i rederiet Brødrene Olsen AS. Sammen med sin mentor, skipsreder og investor Tharald Brøvig og Herbjørn Hansson (Kosmos) utviklet de skipsaksjeselskapet Solvang til en betydelig finansiell aktør. I løpet av en sjuårs periode vokste verdien av selskapet fra 2-3 millioner kroner til 225 millioner. Kontroversielle, ifølge the establishment, spesielt ‘Slaget om Rogalandsbanken’ hadde dimensjoner som et plot i en roman av Kielland. Dristige og nytenkende, ifølge de som så urealiserte verdier og gevinster i markedet.

Ny kapital og aktivt eierskap

I 1989 skiftet Solvang eiere og ble igjen mer et rederi som det engang var. John Arild Ertvaag så nye muligheter i industrien hvor mangelen på risikovillig kapital var påtagelig. Spesielt blant små og mellomstore bedrifter. I 1993 ble Rogaland Investering etablert med Ertvaag som administrerende direktør (pluss 20.000 aksjer), og med blant annet SND og SR-Bank på eiersiden. I tillegg til ny og frisk kapital, tilførte Rogaland Investering et aktiv eierskap. Deltakelse i styrer var helt sentralt med tanke på strategier for videre verdiutvikling, noe som også tilførte bedriftene kompetanse og nettverk. Når det gjaldt policy på horisont av engasjementer, så var det ingen. Timing er og var mantraet, og som Ertvaag uttalte til Stavanger Aftenblad i 1999: Det er ikke klokt å selge høns i regnvær. To engasjement fra den tiden, Gann Graveren og Bavaria skulle vise hvor riktig hans uttalelse var.

Camar, de første årene

Camar (Camilla + Arild) AS ble stiftet tilbake i 1994, blant annet som forvalter og forretningsfører i Rogaland Investering. I 1997 kjøpte selskapet seg opp til 51%, noe senere 100% og Rogaland Investering var historie og innfusjonert i Camar. Selskapet har siden etableringen hatt et finansielt fokus med et langsiktig perspektiv på investeringene. Det beste eksempelet på dette er den relativt beskjedne bilforhandleren Bavaria, som åpnet sine dører i 1996. De ti første årene vokste selskapet organisk, med sunn god vekst på Sør- og Vestlandet. I 2006 overtar Bavaria 51% av Sandven AS i Bergen, året etter er Autozentrum i Oslo en del av virksomheten og Bavaria er med ett landets største BMW-forhandler. Veksten fortsatte med nye bilmerker, nye forhandlere og oppkjøp i Stockholm, og en av Nordens største bilforhandlere endrer navn til Miklagruppen

Flere ben å stå på

Porteføljen fortsatte å vokse, og i 2011 blir Camar Eiendom etablert. Hinna Park, som i dag nesten er en bydel å regne i Stavanger, ble kjøpt opp. Inn på banen kommer også Sindre Ertvaag (som far, så sønn) med erfaring fra blant annet DNB og First Securities, med fokus på M&A. Han får gradvis større ansvar, og i 2013 er han hovedmannen bak salget på 50% av Hinna Park til Entra. Sindre Ertvaag er i dag daglig leder hos en betydelig aktiv investor med finansiell og strategisk kompetanse. Høsten 2017 selges Miklagruppen til svenske Hedin Bil og blir en viktig del i kreasjonen av en stor bilforhandler i europeisk sammenheng. Selskapet har i dag 8 ansatte og John Arild Ertvaag som arbeidende styreleder, og finansielle muskler og ambisjoner til å skrive nye kapitler.